9.12.07

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΒΔΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ Β' - ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

1989, Φλεβάρης. Υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία

εκείνη την εποχή και είχα δεν είχα σπάσει την "κατοστάρα"
(μετρούσα δηλαδή πάνω κάτω 100 μέρες για να απολυθώ),
ότι είχαν περάσει και τα γενέθλια μου....
Αποφάσισα να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου.
Η συναυλία του Παύλου στο Μετρό (όχι το τρένο το υπόγειο)
ήταν η επιλογή μου...
Μετά την συναυλία μερικοί έκριναν ότι τον είχαν δει και σε καλύτερες ημέρες, εγώ δεν είχα παραστάσεις για να κάνω οποιαδήποτε σύγκριση αλλά αυτό που είχα δει, που είχα ζήσει με γέμισε αφάνταστα. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν είχε περάσει ενάμισης χρόνος από την ημέρα που πρωτοάκουσα Παύλο από ένα παιδί με μια κιθάρα, μεσάνυχτα κοντά, μια Αυγουστιάτικη Παρασκευή....



Παύλος Σιδηρόπουλος.....
ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανηψιός της Ελλης Αλεξίου.
Σε αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία
της συνύπαρξης σε αυτόν του rocker και του σκεπτικιστή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ως τα επτά του χρόνια έζησε στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είχε έρθει από τον Πόντο και κατέληξε στην Αθήνα όπου άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για σπουδές στο Μαθηματικό και ήταν συμφοιτητής του Βαγγέλη Γερμανού. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians) και φτιάχνουν το ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" "Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους" και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο "Ζωντανοί στο Κύτταρο".
Στο Κύτταρο γνωρίζονται και με τα "Μπουρμπούλια" που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Το ντουέτο ενσωματώνεται με τα "Μπουρμπούλια" και βγάζει ένα 7", το "Ο Ντάμης ο ληστής" λογοκριμένο σε "Ο Ντάμης ο σκληρός". Μαζί είναι από το 1972 εώς το 1974.
Με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική.Ο Πάνος Ηλιόπουλος γράφει χαρακτηριστικά στο σημείωμα του δίσκου "Τα μπλουζ του πρίγκιπα":
"όμως αν γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω θα βρούμε τον Παύλο μαζί με τα "Μπουρμπούλια" να δουλεύουν πάνω σε ένα ROCK με εθνικά στοιχεία. Τζαμαρίσματα - με την πλήρη έννοια του όρου - που έπαιρναν την μορφή μιας πολύ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Ηταν τότε που ο Νίκος στα τύμπανα και ο Βασίλης στο μπάσο κράταγαν ένα τέμπο που όμοιό του δεν ακούστηκε ποτέ ξανά από Ελληνική μπάντα... Ηταν τότε που στην κιθάρα ήταν ο Παντελής... Ηταν τότε που η φωνή του Παύλου ροκάριζε πάνω στις μουσικές μνήμες της Θράκης, της Ηπείρου και της Σμύρνης... Ηταν τότε που ο Παύλος άρχιζε να φανερώνει όχι μόνο την αγάπη του για την Ελληνική μουσική αλλά και την ΑΠΟΨΗ του. Μια άποψη σοβαρή που ποτέ δεν κατάφερε να παρουσιάσει - όπως αυτός οραματιζόταν - στο κοινό του."
Κάτω από αντίξοες συνθήκες (οι αρχές της δικτατορίας τους χαρακτηρίζουν επικίνδυνους και απόβλητους) το σχήμα διαλύεται και τα "Μπουρμπούλια" ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Κατόπιν συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής, στα έργα του "Οροπέδιο" και "Θεσσαλικός κύκλος".
Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το γκρούπ "Σπυριδούλα". Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην περίεργη ιστορία του Ελληνικού rock το "Φλού". Αξίζει πιστεύω να σημειώσουμε πως για τον δίσκο αυτό δεν υπέγραψε συμβόλαιο αλλά ένα "χαρτί" που έγραφε ότι αποποιείται πάσης οικονομικής απαιτήσεως από τον δίσκο. Η "Σπυριδούλα" υπέγραψε συμβόλαιο εκτελεστού με ποσοστό 4% . Το σχήμα διαλύεται αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο rock ήχο και μια σειρά συναυλιών.
Το 1979 μαζί με Παπαντίνα, Νέστορα, Τζιμόπουλο (παλιά μέλη Μακεδονομάχων, IDOLS κ.α.) φτιάχνει το σχήμα "Εταιρία Καλλιτεχνών" με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ενα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο "Zorba the freak" πρόκειται για το τραγούδι "Clown".
Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου "Ο Ασυμβίβαστος" όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο "Αλδεβαράν" και με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην μικρή καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη "Οικογένεια Ζαρντή" που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980 όπου ο Π.Σ. καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους "ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ". Μαζί ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων και με συνεχή παρουσία μέσω ζωντανών εμφανίσεων δημιουργούν τον μύθο ενός πραγματικού Ελληνικού rock συγκροτήματος, μακρυά από ερασιτεχνισμούς και μιμητισμούς. Το 1982 κυκλοφορούν το "Εν λευκώ" με αρκετές αναφορές στην εμπειρία του με την ηρωίνη (γιά άλλη μιά φορά αντιμετωπίζει προβλήματα λογοκρισίας. Με τα τραγούδια "Η" και "Ανταργκράουντ με στράς" για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και "Υστατη στιγμή" για προσβολή της δημοσίας αιδούς).
Το 1985 κυκλοφορούν το "Zorba the freak" ένα δίσκο μπολιασμένο με το χιούμορ του Δημήτρη Πουλικάκου που έχει κάνει την παραγωγή.
Το 1989 κυκλοφορεί το "Χωρίς μακιγιάζ" που είναι ένας δίσκος ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου το συγκρότημα τα έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια στις ζωντανές του εμφανίσεις ( κυρίως στο club "Αν" στα Εξάρχεια μόνιμο στέκι των τελευταίων χρόνων ). Τον δίσκο αυτό χαρακτηρίζουν τα blues κομμάτια που πάνω στις στενές του φόρμες ο Π.Σ. εκφράζεται με τον δικό του τρόπο.
Το καλοκαίρι του 1990 ξαφνικά άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Αυτή η ιστορία τον έκανε ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο Αν. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο.
Εχοντας αρκετά νέα τραγούδια (τα οποία σταδιακά παρουσίαζαν στο κοινό των συναυλιών) και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις (το συγκρότημα πειραματιζόταν με funk στοιχεία στον ήχο του) άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο.
Ομως το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από χρήση ηρωίνης στο πατρικό του σπίτι. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.




Δισκογραφία
Προσωπική
Φλου 1978 ΕΜΙ HARVEST
Εν λευκώ 1982 ΕΜΙ
Zorba the freak 1985 ΕΜΙ
Χωρίς μακιγιάζ 1989 Ζωντανή ηχογράφηση MBI
Αντε και καλή τύχη μάγκες 1991 ΕΜΙ
Τα μπλουζ του πρίγκηπα 1992 MBI
Εν αρχή ην ο λόγος 1994 Εβδομη διάσταση.



Ερμηνευτής
Ο ασυμβίβαστος (Ο εύκολος δρόμος) (Soundtrack) 1979 Zodiac



Συμμετοχές
Ζωντανοί στο κύτταρο (Με τα τραγούδια του "Απογοήτευση" και ο "Γερο Μαθιός" 1971 Zodiac)
Θεσσαλικός κύκλος (Μαρκόπουλου) (EMI-COLUMBIA 1975)
Ανεξάρτητα (Μαρκόπουλου) (EMI 1975)
Οροπέδιο (Μαρκόπουλου) (EMI 1976)
Σε άλλη γή (Σταύρος Λογαρίδης) (1980) Το ``Σούπερμαν'' με μουσική και στίχους Σιδηρόπουλου και το ``Κάποιος Περνά'' με στίχους Σιδηρόπουλου
Νοκ άουτ (Χατζηνάσιου) (Minos) (1986)
Τολμηρή επικοινωνία (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)
Ηλεκρικός Θησέας (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)
H Συναυλία στο Ηρώδιο (Μαρκόπουλου) (PHILIPS 1990)
Μαθήματα πατριδογνωσίας (Διάφοροι) (Lyra 1991)
Η Φαντασία στην εξουσία (Ρομαντικοί παραβάτες) (7η Διάσταση)
Σε δύο δίσκους του Δημήτρη Πουλικάκου



Συλλογές
Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI 1987)
Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI 1993 διπλός)
O Ασυμβίβαστος και Πέντε Σπάνια τραγούδια (Lyra 1994) Περιέχει το LP ``Ο Ασυμβίβαστος'' και τραγούδια με τους Δάμων και Φιντίας (3) και τα Μπουρμπούλια(2)
Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση 1996) Μαζί με το περιοδικό ``Ποπ + Rock''
Επιτυχίες (ΜΒΙ 1997)
Στιγμές (1997) Μαζί με το περιοδικό Δίφωνο
Day after Day (2001) (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια)
Τα τραγούδια του Παύλου (EMI) 2002



45άρια
Το ξέσπασμα/ O κόσμος τους(Δάμων και Φιντίας) (Zodiac 1971)
Ο Γερο-Μαθιός (Δάμων και Φιντίας) (Zodiac 1971)
Ο Ντάμης ο σκληρός/ Aπογοήτευση (Μπουρμπούλια) (Zodiac 1972)



Αφιερώματα
Στον Π. (Μεσόγειος) 2001 - δίσκος-αφιέρωμα στον Σιδηρόπουλο


Με δικά του λόγια:
"Μ' αρέσει το rock and roll, μ' αρέσει η στιχουργική του, μ' αρέσουν αυτά που περνάει στον κόσμο και γενικά μ' αρέσει το ότι είναι προπάντων μουσική για τον άνθρωπο, για τα πάθη του, για το συναίσθημά του κι όχι για την ψυχρή λογική και προπάντων όχι για την τεχνοκρατία." Παύλος Σιδηρόπουλος (από συνέντευξη στην ΕΤ-2)

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος

Εκπομπή αφιερωμένη στον Παύλο

Οι πηγές όπου θα βρείτε πολύ περισσότερα:

http://cgi.di.uoa.gr/~bitsikas/Pavlos.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
http://www.in.gr/musiccd/mcdbio.asp?bgr=0008125
http://www.geocities.com/sidiropoulos_fun_club/
http://wiki.kithara.gr/%CE%A3%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=779629
http://www.geocities.com/athens/6133/music/pavlos/pavlos.htm#lp2

2 comments:

phantom_pad said...

Χρόνο για αυτόν βρίσκεις...
Για μένα όχι...
Ποιός είναι αυτός που μπάινει στη ζωή μας πάλι?
Ε?
Φτου σου!

an205 said...

Μου υποσχέθηκες φωτό και νέα δουλειά, περιμένω....