28.11.07

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΕΜΠΤΟ - ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ

Αφιέρωμα αφιερωμένο στην Κερασία... Αυτή ξέρει...
Εγώ συνεχίζοντας τον χαβά μου (όχι τον χαλβά μου)
είπα να κάνω ένα αφιέρωμα στα
Διάφανα Κρίνα

Τα Διάφανα Κρίνα σχηματίστηκαν το 1991 και με την σημερινή τους σύνθεση - Θάνο Ανεστόπουλο (φωνή/ ακουστική κιθάρα/ φυσαρμόνικα/ πιάνο/ όργανο), Νίκο Μπαρδή (κιθάρες/ τρομπέτα/ κρουστά/ συνθετητές/ μεταλλόφωνο), Κυριάκο Τσουκαλά (κιθάρες/ πλήκτρα/ κρουστά/ γεννήτρια ήχων), Παντελή Ροδοστόγλου (ηλεκτρικό μπάσσο) και Τάσο Μαχά (τύμπανα/ κρουστά) - έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο με το 7" single "Λιώνοντας Μόνος / Κάτω Απ' το Ηφαίστειο", που κυκλοφόρησε το 1994 σε περιοσμένα αντίτυπα από την Wipe Out. Το 7" πλέον αλλάζει χέρια σε εκπληκτικές τιμές. Την ίδια χρονιά συμμετείχαν με το τραγούδι: "Μουχλαλούδα: Η Μπαλάντα Της Φωτιάς" στον δίσκο συλλογή της Wipe Out "Το Μαγικό Βοτάνι". Το 1996 κυκλοφορούν το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ "Έγινε Η Απώλεια Συνήθεια Μας" (διπλό LP - μονό CD), το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και δίκαια τους αναδεικνύει ως την μεγαλύτερη ελπίδα του ελληνικού ροκ για το μέλλον.

Το 1997 συμμετέχουν στη συναυλία "Rock Of Gods", η οποία έγινε στο γήπεδο του Απόλλων Αθηνών (Ριζούπολη)αζί με συγκροτήματα όπως οι Sisters Of Mercy. Εκείνο το βράδυ όσοι δεν ήξεραν τα Διάφανα Κρίνα, σίγουρα έμαθαν αρκετά στη συνέχεια. Το 1998 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους "Κάτι Σαράβαλες Καρδιές" (διπλό LP - μονό CD) από την Wipe Out, στο οποίο ο Παναγιώτης Μπερλής είναι το έκτο μέλος του συγκροτήματος, που στο προηγούμενο άλμπουμ ήταν guest. Την ίδια χρονιά δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο club ΡΟΔΟΝ, η εξέλιξη της οποίας ήταν κάτι παραπάνω από φανταστική. Το ΡΟΔΟΝ εκείνη τη μέρα ήταν ασφυκτικά γεμάτο και το συγκλονιστικό ήταν ότι η συναυλία έγινε δέκα μέρες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου τους δίσκου και το κοινό τραγουδούσε όλους τους στίχους απ' την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν τυχαίο;!..... Το 1999 τα Διάφανα Κρίνα ανοίγουν την συναυλία των Tindersticks στη "Σφεντόνα". Tο 2000, λίγο μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Μπερλή απ' το γκρουπ, κυκλοφορούν το single "Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά" (διπλό 7" - μονό CD), όπου τα τραγούδια κινούνται σε rock - jazz ήχους. Η συνεργασία με τον Coti K έχει επηρεάσει σαφώς το συγκρότημα και όλοι κάνουν λόγο για μια επίδειξη δύναμης. Τα όποια "μουρμουρητά" υπάρχουν για μεγάλη απώλεια των πλήκτρων, σωπαίνουν μπροστά στην αρμονία του ήχου που μας προσφέρουν τα Διάφανα Κρίνα στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Την ίδια χρονιά επίσης φεύγουν από την Wipe Out και ακολουθούν το δύσκολο δρόμο της δημιουργίας της δικής τους δισκογραφικής εταιρείας,απ' όπου κυκλοφορεί και το "Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά". Έτσι δίνουν και μια πολύ καλή απάντηση σ' αυτούς που τους ήθελαν να υπογράφουν σε γνωστή δισκογραφική εταιρεία και να εμπορικοποιούνται.

Οκτώβριος 2000 και "Ευωδιάζουν Αγριοκέρασα Οι Σιωπές" (διπλό LP - μονό CD) είναι ο τίτλος του τρίτου τους άλμπουμ που γρήγορα στοιχειώνει σε κάθε pick up, γιατί κακά τα ψέμματα ο ήχος του βινυλίου είναι κάτι το ξεχωριστό και τα Διάφανα Κρίνα, από τα πρώτα τουςβήματα, το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι προς τιμήν τους λοιπόν η επιμονή για το βινύλιο σε μια εποχή που ο ψηφιακός ήχος βασιλεύει. Στην παραγωγή του ήχου δεν βρίσκεται ο Coti K αλλά ο Άρης Χρήστου που έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Οι κιθάρες έχουν πια πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο ήχος είναι πιο συμπαγής και άψογος από ποτέ. Για τα τραγούδια δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα, μιλάνε από μόνα τους. Πριν τελειώσει το 2000, τα Διάφανα Κρίνα, διασκευάζουν το τραγούδι "Θάνατος" του Παύλου Σιδηρόπουλου με αφορμή τον δίσκο συλλογή από την EMI "Στον Π - Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδήροπουλο". 'Ετσι κάπως κλείνει η χρονιά του 2000 που μόνο επιτυχημένη μπορεί χαρακτηρηστεί για τα Διάφανα Κρίνα.Το 2001 κυκλοφορεί το 7" δισκάκι με τίτλο "Καινούργιος Τόπος / Κάτω απ' το Ηφαίστειο (ακουστικό), ως συνοδευτικό του περιοδικού Fractal Press. Πραγματικός πανικός στα περίπτερα της πλατείας Εξαρχείων...Τα Διάφανα Κρίνα δίνουν 101 (!!!) συναυλίες μέσα σε μια χρονιά, οργώνουν όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται και την Αγγλία για τρεις εμφανίσεις, ενώ ανεβαίνουν στον Λυκαβητό για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από την δημιουργία του συγκροτήματος. Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα δύσκολα, μιας και οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μόνο στην Αθήνα το 2002. Τον ίδιο καιρό ο Θάνος Ανεστόπουλος ξεκινάει unplugged εμφανίσεις με την κιθάρα του στο bar "closer".Στα τέλη του 2002 τα Διάφανα Κρίνα γράφουν την μουσική για ένα θεατρικό έργο, "Δεσποινίς Τζούλια", ένα soundtrack που περιέχει περίπου 40 λεπτά μουσικής και ένα τραγούδι με στίχους, "Δις Τζούλια". Δυστυχώς όμως, δεν βγαίνει ποτέ προς πώληση.Το 2002 κλείνει με ένα τριήμερο στον Αέρα, και ο Θάνος Ανεστόπουλος κλείνει τις συναυλίες με την φράση "Εμείς θα τα ξαναπούμε σε μιαν άλλη ζωή", φουντώνοντας τις φήμες περί διάλυσης του γκρουπ. Μετά από περίπου ένα εξάμηνο απραγίας, δίνουν μια τεράστια συναυλία στο Gagarin, όπου παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, 9 καινούρια κομμάτια σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών!!!Στα μέσα του 2003 ξεκινάει η ηχογράφηση του νέου δίσκου ο οποίος γίνεται σε δυο μέρη (τον Ιούνιο τα όργανα στην Αθήνα και τον Σεπτέμβριο τα φωνητικά στην Θεσσσαλονίκη) και κυκλοφορεί, και πάλι από την this is my voice records με τίτλο "'Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία" (διπλό LP - μονό CD). Ο δίσκος κυκλοφορεί στις αρχές Δεκεμβρίου και είναι απλά ότι καλύτερο έχουν γράψει από όλες τις απόψεις.2005 - Κυκλοφορεί το βιβλίο/CD - Ο γύρος της μέρας σε 80 κόσμους από την εκδοτική εταιρεία Ίνδικτος.

Δισκογραφία
1994 Λιώνοντας μόνος-Κάτω απ' το ηφαίστειο (Single - Wipe Out Records)
1996 Έγινε η απώλεια συνήθειά μας (Wipe Out Records)
1998 Κάτι σαράβαλες καρδιές (Wipe Out Records)
2000 Είναι που όλα ήρθαν αργά (Single - This is my Voice Records)
2000 Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές (This is my Voice Records)
2001 Καινούργιος τόπος-Κάτω απ' το ηφαίστειο (Single - ένθετο στο Fractal Press)
2003 Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία (This is my Voice Records)
2005 Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους (Ίνδικτος)
Συμμετοχές
1994 Μαγικό Βοτάνι - Συμμετοχή με το κομμάτι Μουχλαλούδα: Η μπαλάντα της φωτιάς (Wipe Out Records)
1997 Underground '97 (ένθετο περιοδικού Ποπ&Ροκ)
1998 Underground '98 (ένθετο περιοδικού Ποπ&Ροκ)
2000 Sessions 01 - Συμμετοχή με το κομμάτι Χρειάζομαι Μέρες (περιοδικό Ποπ&Ροκ, τεύχος 268)
2001 Στον Π. - Συμμετοχή με το κομμάτι Θάνατος (Μεσόγειος)

ΣΥΝΘΕΣΗ:
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ: ΗΧΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΧΑΣ: ΤΥΜΠΑΝΑ / ΚΡΟΥΣΤΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ: ΚΙΘΑΡΕΣ / ΤΡΟΜΠΕΤΑ / ΣΥΝΘΕΤΗΤΕΣ / ΜΕΤΑΛΛΟΦΩΝΟ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΡΟΔΟΣΤΟΓΛΟΥ: ΜΠΑΣΟ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: ΚΙΘΑΡΕΣ / ΚΡΟΥΣΤΑ / ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΩΝΗ / ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ / ΠΙΑΝΟ / ΟΡΓΑΝΟ / ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ

Πηγές
http://www.wipeout.gr/g_krina.html
http://www.geocities.com/diafana_krina_gr/
http://www.splendidezine.com/reviews/sep-10-01/diafana.html
http://www.geocities.com/dkrina/
http://www.myspace.com/diafanakrinaun
http://diafana-krina.gr/
http://el.wikipedia.org/

16 comments:

island said...

Εκπληκτικό και μεστό και αυτό το αφιέρωμα φίλε μου.Συνεχίζεις να γράφεις απίστευτα.Είχα στο μυαλό μου να κάνω αφιέρωμα στα Διάφανα Κρίνα ακούγοντάς τους και έχοντας κάτι κρασιά στο κεφάλι.Ευτυχώς που δεν έκανα.Δεν θα μπορούσα να σε συναγωνιστώ.
Το βίντεο κλιπ όλα τα λεφτά.Δεν το είχα δει.

Τα σέβη μου...

island

tk said...

Διαφωνώ σε ένα σημείο μόνο φίλε μου. Το καλύτερό τους για μένα πααραμένει το "Κάτι σαράβαλες καρδιές". Είναι απίστευτος δίσκος, χωρίς όυτε μια αδύναμη στιγμή. Το "Ό, τι απόμεινε από την ευτυχία" είχε πολύ καλές στιγμές αλλά και μερικές αδύναμες. Είναι πάντως απίθανοι. Τους είδα στο ρόδον το 2001. Δεν τα έχω καταφέρει ξανά από τότε. Μου άρεσε πολύ και ο τελευταίος τους που ήταν μόνο μουσική. Αλλά περιμένω πάλι στίχους.......

Ωραίο αφιέρωμα...

an205 said...

@ island
@ morfeas
δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, απλά σύλλεξα πληροφορίες, πάντως ευχαριστώ...

Loth said...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΟΥΟΥΟΥ!
ΒΑΛΤΕ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΝ!
ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!

αν ακούς said...

θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το "ο,τι απόμεινε απο τη ευτυχία" πουτον θεωρώ τον πιο αδύναμο δίσκο τους. θα συμφωνήσω με τον μορφεα για τις σαραβαλες καρδιες, μεγαλειώδης δίσκος. επίσης να πω οτι δεν θέλω να τους ξαναδώ ζωντανα. η εικόνα τους πια με χαλάει.

αν ακούς said...

πήρες τα τραγούδια;

an205 said...

@ Loth
ΕΒΑΛΑ...
ΕΛΑ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ!!!

@ αν ακούς
ΤΑ ΕΛΑΒΑ.... 1000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΑ MAIL....
ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ...
PLAYGROUND NOISE
ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΩΤΑ (ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ)
HAT TRICK
Figurant In Yesterday's Play
Music Elephant
ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΜΕΝΤΑ
ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ

tk said...

αχ, αδερφέ, όσο πάμε και συμφωνούμε περισσότερο!!!

Loth said...

ΧΑΧΑ...ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΜΟΥ (ΕΛΠΙΖΩΩΩΩ)
ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!

FoFonka said...

Πολύ ωραία και γεμάτα όλα τα αφιερώματά σου. Προσωπικά περιμένω και τα επομένα. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να κάνεις κ ένα αφιέρωμα σε συγκροτήματα όπως κίτρινα φώτα, γυμνά καλώδια κτλ. Όχι μόνο σε όσους προσφέρουν τις δουλειές τους δωρεάν αλλά κ σε μπάντες που πλέον δεν υπάρχουν κ είχαν χαθεί πίσω από ξύλινα σπαθιά , τρύπες κτλ. Αυτά απο μένα, συνέχισε την καλή δουλειά.

an205 said...

@ morfeas
ευτυχώς όχι απόλυτα γιατί θα ήταν βαρετό

@ Loth
Θα 'ρθεί, θα 'ρθεί....

@ FoFonka
Καλώς όρισες....
Σε βρήκα ψάχνοντας για στοιχεία για τους ΑΚΕΣΤΟΡΕΣ...
Βρήκα το forum του τραγουδιστή τους κι έχω ολόκληρο το cd τους αν ενδιαφέρεσαι...

FoFonka said...

Καλώς σας βρήκα. Με ενδιαφέρει αρκετά το cd, θα σου ήμουν υπόχρεος.. Σε περίπτωση που ψάχνεις κάτι πες με μήπως μπορώ να βοηθήσω

an205 said...

Δωσε μου mail ή στείλτο στο an205@in.gr

FoFonka said...

rock.elliniko@yahoo.gr
Αν ψαχνεις τίποτα cd ή τραγούδια, στείλε τα στο e-mail μήπως μπορώ να βοηθήσω. Σε ευχαριστώ πολύ...

fantomXxXx said...

Μετά από 10 χρόνια, κανένα link δεν λειτουργεί και ο Θάνος δεν είναι εδώ....Θα σε θυμόμαστε για πάντα μεγάλε...

p said...

Μετά από 16 χρόνια διαβάζω αυτό το αφιέρωμα. Ενημερωτικά, το μισό τουλάχιστον κείμενο είναι από το site που είχα φτιάξει www.geocities.com/diafanakrina_gr.
Γιατί το γράφω; Έτσι απλά γιατί έτυχε και διάβασα το αφιέρωμα. Πώς και μου ήρθε να διαβάσω κάτι για τα κρίνα μετά από τόσα χρόνια; Εδώ και έναν μήνα ακούω όλη τους την δισκογραφία με την σειρά. Πραγματικά είχα χρόνια να ακούσω σερί άλμπουμ τους, πόσω μάλλον σερί όλη την δισκογραφία τους. Μένω έκπληκτος με τις πόσες λεπτομέρειες ανακαλύπτω μετά από τόσα χρόνια. Τι μουσική, τι στίχοι, τι παραγωγή θεέ μου! Βάλτε να πιούμε!