24.1.08

Ο Θείος Νώντας

Επιστρέφω μετά από απαίτηση σας μ' ένα αφιέρωμα
στον ΠΟΥΡΟΚΕΡ:
Πουλικάκο Δημήτρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου 1942 από εύπορη αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν φημισμένος καρδιολόγος της εποχής και η μητέρα του αδελφή του πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Έχει χαρακτηριστεί ως ο «Πατριάρχης» του Ελληνικού Ροκ, ο Πάυλος Σιδηρόπουλος τον αποκαλούσε "Θείο Νώντα", είναι μεταξύ άλλων και ηθοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης, παραγωγός δίσκων, ραδιοφωνικός παραγωγός......
Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού ροκ και είναι από τους βασικούς εκπροσώπους της γενιάς των beat στην Ελλάδα......

Το 1967 συμμετέχει στους MGC ως μπασίστας και αργότερα τραγουδιστής (1967-1969). Το συγκρότημα που οφείλει το όνομά του στον ηθοποιό Ντίνο Ηλιόπουλο και που ήταν οι πρώτοι που έπαιξαν ροκ στην Ελλάδα, με ρεπερτόριο όπως Jimi Hendrix, Cream, Paul Butterfield βρήκαν στο πρόσωπο του ή μάλλον στην φωνή του αυτό που έψαχναν, έναν δυναμικό περφόρμερ, χαρακτηριστική η ερμηνεία του στο 45άρι Foxy Lady. Ο Δημήτρης Πουλικάκος διακρίνεται αμέσως για την σκηνική παρουσία του και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του. Όταν το γκρουπ διαλύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έφυγε για ένα χρόνο στην Αγγλία. Όταν επιστρέφει σχηματίζει μία από τις σπουδαιότερες μπάντες της δεκαετίας του ‘70 τους "Εξαδάχτυλος" (1971-1973) από όπου πέρασαν πολύ καλοί μουσικοί. Το 1976 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Μεταφοραί-Εκδρομαί Ο Μήτσος" (1976) με δικά του τραγούδια, το άλμπουμ αυτό αποτελεί τον πρόδρομο της ελληνικής rock 'n roll δισκογραφίας.
Η συναυλία του στα τέλη της δεκαετίας του '70 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1979, όπου δίνει ραντεβού στο Δεύτερο Γυμνάσιο Ζωγράφου έχοντας δίπλα του τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς, αφρόκρεμα της ελληνικής ροκ, στην ιστορία ως «Η συναυλία της βροχής», μια και αναβλήθηκε δύο φορές λόγω κακοκαιρίας !
Εκεί πρωτόπαιξε το «Υπάρχω» του Στέλιου Καζαντζίδη, σε συγκλονιστική ροκ διασκευή. Ένα τραγούδι που παίζει από τότε στις συναυλίες του χωρίς να το ηχογραφήσει μέχρι πρόσφατα και είναι αγαπημένο του κοινού του.στου Ζωγράφου αποτελεί μνημειώδη συναυλία στην Μια συναυλία περιπετειώδη που ηχογραφήθηκε με πενιχρά μέσα και αποτέλεσε τον δεύτερο δίσκο του Δημήτρη Πουλικάκου "Crazy Love στου Ζωγράφου" (1979). Περιλάμβανε διασκευές, αποτελώντας «στιγμιότυπο» μιας ολόκληρης εποχής, κάτι σαν το "Ελληνικό Γούντστοκ". Ο Δημήτρης Πουλικάκος από το 1972 άρχισε να παίζει και σε ταινίες με πρώτη τη «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη.Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 ταινίες μεγάλου μήκους, όπως οι «Αλδεβεράν» και «Ρεπόρτερ» του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Το Κελί 0» του Γιάννη Σμαραγδή, «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, «Δονούσα» της Αγγελικής Αντωνίου(για τις δυο τελευταίες ερμηνείες πήρε δυο βραβεία β’ αντρικού ρόλου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Μελισσοκόμος» και «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Άρπα Κόλλα», «Λούφα και Παραλλαγή», «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περράκη, «Τηλεκαννίβαλοι», «Δράκουλας των Εξαρχείων», «Σουβλίστε τους» του Νίκου Ζερβού, «Happy Day» του Παντελή Βούλγαρη, «Γλυκειά πατρίδα» του Μιχάλη Κακογιάννη,«Made in Greece», «Δύο αυγά τουρκίας», «Θηλυκή εταιρεία»κ.α. Αργότερα εμφανίζεται και στην τηλεόραση στις σειρές "Οι Αυθαίρετοι" (1990) και "Σαπουνόπερα" (1995).Θρυλικές έχουν μείνει οι ραδιοφωνικές εκπομπές του στο Δεύτερο Πρόγραμμα με τίτλο «Ο Θείος Νώντας». Ενώ ιστορική είναι η παραγωγή του Δημήτρη Πουλικάκου στο δίσκο Zorba The Freak του Παύλου Σιδηρόπουλου το 1985 στην Columbia. Ο Δημήτρης Πουλικάκος, εκτός από την μουσική και τον κινηματογράφο, επηρεάστηκε από την beat λογοτεχνία και την περίοδο 1963 – 66 έβγαζε το λογοτεχνικό περιοδικό «Πάλι» με τους Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Γιώργο Μακρή, Νάνο Βαλαωρίτη, και με τη βοήθεια της Μαντώς Αραβαντινού, Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Εμπειρίκου, Νικόλαου Εγγονόπουλου. Πίσω στην μουσική, από το 1983 μέχρι το 1987 έπαιξε με το συγκρότημα «Αδέσποτα Σκυλιά», μέλη του οποίου ήταν οι Πέτρος Σκούταρης, Σωτήρης Δανός, Τάκης Κανέλλος (κιθάρες), Ηλίας Τσαγκάρης (μπάσο), Θοδωρής Ρέλλος, Αντρέας Μνισέτρης (σαξόφωνα), Χρήστος Κυριακού (πλήκτρα), Παναγιώτης «Chico» Κατσικιώτης (τύμπανα), Θέκλα Τσελεπή (φωνητικά-κρουστά) και Δ.Π. (τραγούδι και κρουστά). Από το 1992 μέχρι σήμερα παίζει με το συγκρότημα «Αυτοπρόσωποι». Το 2004 κυκλοφόρησε η διπλή συλλογή «Αδέσποτα Σκυλιά». Αυτή η δουλειά κυκλοφόρησε 25 χρόνια μετά το δεύτερο δίσκο του. Το υλικό όλων αυτών των ετών μαζί με παλαιότερες ηχογραφήσεις του καταγράφονται σε 48 ηχογραφήσεις, στουντιακές και live, από το 1969 έως σήμερα, σε ένα διπλό cd που συνοδεύεται από dvd, που αποτελεί και το μοναδικό οπτικό υλικό του Δημήτρη Πουλικάκου μέχρι σήμερα.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ :
Albums
1976 Μεταφοραί εκδρομαί ο Μήτσος
1979 Crazy love στου Ζωγράφου
2004 Αδέσποτα σκυλιά
2006 14 Μεγάλα τραγούδια
2006 Δημήτρης Πουλικάκος LIVE

Συμμετοχές
1984 Ροκ ιστορίες
1984 Ρεβάνς
1984 Zorba the freak
1996 Πασπαρτού
1998 Ουφ!
2000 11
2001 Δούρειος Ίππος
2004 Η Λούλα και άλλες Ιστορίες
2005 Ρε Γυαλάκια Πονηρέ

Πηγές από όπου "δανείστηκα":
http://el.wikipedia.org
http://www.in.gr
http://www.magicbus.gr

7 comments:

anna said...

Θεός ο θείος Νώντας!

Loth said...

ΞΕΡΕΙ Ο ΘΕΙΟΣ ..ΞΕΡΕΙ..
ΟΥΦ! ΛΟΙΠΟΝ..ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑΤΡΕ
ΚΑΛΗΜΕΡΕΕΕΕΕΕΕΣ!

an205 said...

ΑΝΝΑ
Θείος θεϊκός!!!

@ Loth
περαστικά!!!

μαριάννα said...

Εξαιρετικό αφιέρωμα! Του αξίζει! Τον πάω με χίλια! Σε όλα! Μπράβο σου! ;)

FoFonka said...

πολύ ωραίος ο "παππούς", πολύ ωραίο και το αφιέρωμα

an205 said...

@ ghteytria
ευχαριστώ!!!

@ FoFonka
ποιός είναι ο "παππούς";
ο Πουλικάκος ή εγώ;
με μπέρδεψες!!!

Δημ.Πουλικακος said...

ευχαριστώ για τον κόπο σου και τα παιδιά για τα σχόλια, να'στε καλά.
υ.γ.: 21/1/43 έχω γεννηθεί, έτσι γιατί είμαι Υδροχόος εξάλλου κι όχι "ψαράκι".... αυτά!